În ședința de Guvern de joi, 8 iunie, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat modificarea regulamentului de organizare privind încheierea situației școlare pe anul 2022/2023.
Concret, când se vor întoarce la ore, profesorii vor putea încheia situația școlară a elevilor cu mai puține note.
Cadrele didactice din România sunt în grevă generală de aproape trei săptămâni.
Joi, în ședința de Guvern, Ligia Deca a precizat că a continuat discuțiile cu reprezentanți din Educație pe contractul colectiv de muncă și există o serie de măsuri menite să sprijine pe viitor întreg personalul din sector.
„Noi încă de la începutul săptămânii am organizat întâlniri împreună cu inspectorii școlari de la nivel județean, care la rândul lor organizează întâlniri cu directorii școlilor pentru a organiza un program de recuperare în așa fel încât cadrele didactice și personalul care revin în unitățile de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat pentru că au fost în mișcarea aceasta de protest.
Există toate premisele și toată disponibilitatea pentru a putea recupera până la finele anului școlar și noi avem toată disponibilitatea pentru a găsi cele mai bune soluții”, a spus ministrul Educației.
Aceasta a afirmat că la nivelul instituțiilor de învățământ toată lumea își dorește să se reia activitatea pentru a se putea încheia situația școlară și a putea să fi susținute examenele naționale.
„Am ușurat acest proces de închidere a situațiilor școlare și anume am modificat regulamentul de organizare internă și de funcționare în sistemul de învățământ în așa fel încât să se poată închide situația școlară de către cadrele didactice cu mai puține note”, a mai precizat Ligia Deca.
„Să nu mergem pe numărul de note care ar fi fost necesar dacă am fi avut un an fără întreruperi, ci să putem să facilităm încheierea situațiilor școlare în interesul elevilor” – Ligia Deca
Pe de altă parte, tot în ședința de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a făcut un nou apel la profesori să înceteze greva.
„Vom continua să susținem și să vorbim despre măsuri și să le materializăm în aceste documente pe care le-au solicitat reprezentanții personalului din educație.
De aceea, astăzi, tocmai pentru a oferi garanții suplimentare față de concretizarea măsurilor pe care le-am adoptat, vom aproba un memorandumul în Guvern și îl vom publica în Monitorul Oficial exact cu elementele de referință legate de prevederile salariale pentru debutanții din educație în grila de salarizare specifică noii legi a salarizării și celelalte măsuri care au fost prevăzute în interiorul Memorandumului în ceea ce privește investițiile în infrastructura din instituțiile de învățământ.
Sunt asumări politice, am stabilit, de asemenea, cu domnul Marcel Ciolacu să ne asumăm împreună, ca lideri ai celor două partide, PNL și PSD, să semnăm un angajament politic tocmai pentru a oferi acele garanții prin care, în final, să determinăm educatorii, învățătorii, profesorii să reia procesul de învățământ, pentru că aici nu este vorba doar de relația dintre membrii sindicatelor și Guvern, ci este vorba de impactul și consecințele acestor decizii asupra a milioane de copii, asupra a milioane de părinți și cel mai important, asupra a sute de mii de copii care urmează să susțină Evaluarea Națională și Bacalaureatul”, a transmis premierul.
„Sunt convins că, atunci când memorandumul va fi publicat în Monitorul Oficial, dascălii vor înțelege seriozitatea angajamentului nostru și vor reveni la catedră” – Nicolae Ciucă
Memorandumul poate fi accesat AICI